Wat zit er in een voedselpakket?

Dat verschilt per week, omdat wij zelf geen voedsel kopen. Het voedsel komt van bedrijven of particulieren die het over hebben.

Wij halen iedere week verpakte artikelen op bij het distributiecentrum van de voedselbank in Amsterdam. Het brood krijgen we van een aantal  plaatselijke bakkers en supermarkten. Verse artikelen, zoals zuivel, krijgen we van de plaatselijke groothandel. Ook ontvangen we regelmatig producten van lokale ondernemers en boeren uit de omgeving. Daarnaast houden we ongeveer 10 keer per jaar een supermarktactie. We vragen mensen dan om artikelen te kopen voor de voedselbank. Ook via kerken worden diverse artikelen ingezameld.

De inhoud van het pakket

Wat er in een voedselpakket zit, hangt dus af van wat we krijgen. We hebben een magazijn waar we altijd wat voorraad hebben. Mochten we een periode minder voedsel krijgen, dan kunnen we toch voedselpakketten maken. Zo’n voedselpakket is altijd een aanvulling. Je kunt er niet de hele week van eten. Bij de samenstelling van een pakket proberen we rekening te houden met de Schijf van Vijf. We vinden het belangrijk dat onze klanten een gezond en gevarieerd pakket krijgen.

Wie krijgt wat?

Iedere klant die financieel getoetst is en die aan de voedselbank normen & criteria voldoen, ontvangen voedselpakket 1.  Dit pakket bevat diverse levensmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan drinken, pasta, een pot of blik groente en vlees. Daarnaast krijgen klanten extra (verse) artikelen zoals brood, groenten en gewone kruidenierswaren. Hoeveel iemand daarvan krijgt, is afhankelijk van de gezinsgrootte. Een gezin dat bestaat uit 2 volwassenen krijgt minder artikelen dan een gezin met 2 volwassenen en 7 kinderen. Soms zijn er niet genoeg verse producten voor iedereen. Wij bepalen dan wie deze producten krijgt. Meestal zijn dit gezinnen met kleine kinderen.

Klanten die nog niet financieel getoetst zijn of 20% boven de voedselbank norm uitkomt, ontvangen voedselpakket 2. Het pakket bestaat voornamelijk uit verse artikelen zoals brood, groenten en gewone kruidenierswaren.

Hoe wordt de grootte van een voedselpakket 1 bepaald?
Het voedselpakket bestaat uit minimaal 15 producten en wanneer er voldoende producten aanwezig zijn, wordt de grootte van de pakket als volgt bepaald met circa:

• Er zitten circa 25 producten in een pakket voor een huishouden van 1 á 2 personen (vanaf 3 jaar)
• Er zitten circa 35 producten in een pakket voor een huishouden van 3 á 5 personen (vanaf 3 jaar)
• Er zitten circa 45 producten in een pakket voor een huishouden vanaf 6 personen (vanaf 3 jaar)
Brood wordt verdeeld naar een halve zaak brood per persoon

Hoe wordt de grootte van een voedselpakket 2 bepaald?
Het voedselpakket bestaat uit minimaal 10 producten en wanneer er voldoende producten aanwezig zijn, wordt de grootte van de pakket als volgt bepaald met circa:

• Er zitten circa 15 producten in een pakket voor een huishouden van 1 á 2 personen (vanaf 3 jaar)
• Er zitten circa 20 producten in een pakket voor een huishouden van 3 á 5 personen (vanaf 3 jaar)
• Er zitten circa 25 producten in een pakket voor een huishouden vanaf 6 personen (vanaf 3 jaar)
Brood wordt verdeeld naar een halve zaak brood per persoon

Voedselveiligheid
Sommige producten die u ontvangt kunnen over de houdbaarheidsdatum (THT) zijn, deze kun je nog lang eten na de datum die op de verpakking staat. U dient het product nog wel voor de consumptie te controleren. Heel simpel: kijken, ruiken en proeven. Na afgifte kunnen zowel de voedselbank als de fabrikant/ leverancier niet meer aansprakelijk worden gesteld voor het product.
Klanten van de voedselbank moeten erop kunnen vertrouwen dat de veiligheid van het voedsel dat zij krijgen aangeboden, gewaarborgd is. De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) heeft speciaal voor de Voedselbanken in Nederland een document opgesteld, het Infoblad 76. Door info te verstrekken, hopen we de bestaande onduidelijkheid (en onwetendheid) over de THT weg te nemen.

Diepvries producten
Ondanks de zorgvuldigheid waarmee de diepvries producten worden behandeld, kan Voedselbank Purmerend niet garanderen dat alle diepvries producten onder de -18 graden blijven. Daarom dient u de diepvries producten te behandelen als koelproducten. Dus thuis niet meer invriezen, maar (min of meer) direct consumeren.

Ingevroren brood
De brood wordt verstrekt door diverse bakkers en supermarkten. Kan zijn dat de brood in de voorafgaande week ingevroren zijn geweest! De brood is maximaal 2 weken houdbaar bij -18⁰C. Ontdooid brood is niet geschikt om opnieuw ingevroren te worden!

Allergeen informatie
Afhankelijk van de broodsoort kan het brood naast gluten ook nog de volgende allergenen bevatten: Noten, sesamzaad, pinda’s koemelk, eieren, soja en lupine.  Advies voor de klant die allergisch is voor bepaalde allergenen: Heeft u twijfels of u het brood kan eten: Geen brood meenemen!

Hoe wordt een voedselpakket samengesteld? Coördinator Marciano vertelt. Let op: uitgifte van pakketten is uitsluitend op vrijdagmiddag.

Veel gestelde vragen over het voedselpakket

Wanneer kan ik mijn pakket ophalen? Wat als ik een keer niet kan komen? Kijk hier voor veel gestelde vragen over het voedselpakket.

Voedselveiligheid en houdbaarheidsdatum

In het voedselpakket zitten producten die over de houdbaarheidsdatum kunnen zijn. Veel producten kun je nog lang na het verstrijken van die datum eten. Wij zorgen voor de veiligheid volgens de instructies van Voedsel Waren Autoriteit.